Slikker din kat pels og poter – mere end normalt?

Det er naturligt for katte at soignere sig. Men vær opmærksom på hypersoignering, da det kan være tegn på, at din kat reagerer på smerte eller kløe, der kan skyldes en stribe underliggende årsager.

Overdreven soignering hos kat

Det er ikke ualmindeligt, at jeg får katte til sundhedstjek, der har områder med bar pels.

Ofte bliver ejerne overraskede over, at de ikke selv har bemærket det. Og det forstår jeg godt. Lige så svære de plettede områder kan være at opdage, lige så svært kan det være at finde en forklaring på dem.

Katte bruger jo ofte halvdelen af deres vågne timer på at soignere sig. Derfor bemærker de færreste katteejere, hvis katten lider af hårtab eller hudproblemer. Men hårtab kan skyldes en lang liste af årsager.

Hvorfor slikker min kat sig?

Grundlæggende slikker din kat sin pels og sine poter for at holde sig ren og fri for støv, skæl og parasitter som lus og lopper. Det er altså en helt naturlig del af din kats daglige plejerutine. Derudover stimulerer din kat sine hudkirtler, der udskiller et sekret, som holder pelsen vandtæt og isolerer mod kulde. I de varme måneder slikker din kat sin pels for at køle af.

Alt det er jo særdeles smart.

Men, din kat kan også sagtens vælge at slikke sig, hvis der er områder, der klør og er smertefulde. Endelig er der nogle katte der slikker sig, når de er stressede – ofte på grund af ændringer i miljøet. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvis din kat ændrer adfærd.

Slikker din kat sig mere end normalt?
Eller slikker din kat udvalgte områder mere end normalt?

Hvorfor er det farligt, hvis min kat slikker sig?

Kattetungen er som et barberblad, der fjerner pels. Derudover er den ru tunge fyldt med bakterier. Den kombination kan let skabe en ond cirkel, hvis din kat begynder at hypersoignere sig, så der opstår bare pletter eller inficerede områder. En infektion vil intensivere kattens lyst til at slikke endnu mere.

Normalt fordøjer din kat størstedelen af den pels, den fjerner med tungen. Men nogle gange kan hårene samle sig til en hårbolle, der kan blokere passagen.

Hvis du oplever, at din kat pludselig undlader at spise, kan årsagen derfor være en hårbolle.

Husk!

Du bør altid søge dyrlæge, hvis din kat ikke har spist i en eller to dage, da det typisk kræver akut behandling.

Hvad er årsagen til hårtab og bare pletter?

Det er ofte let at opdage, hvis kløen skyldes flåter, lus og lopper. Lopper er den hyppigste årsag til tab af pels, fordi katten slikker, klør, kradser og bider sig så meget, at pelsen falder af. Vi rådgiver gerne om, hvordan du forebygger og behandler angreb af lopper bedst muligt. Der findes flere præparater på markedet – blandt andet nogle, der forebygger i op til tre måneder ad gangen.

Hårtab kan også skyldes hudbetændelse og svamp, der kræver et svab for at bestemme den rette behandling.

Andre årsager til bare pletter i pelsen kan være lidt mere komplicerede at udrede. Vi ser især mange former for allergi hos katte – blandt andet over for pollen, lopper, husstøvmider og foder. Det kræver en allergitest for at udrede. De fleste dyreforsikringer dækker sådan en.

Hvis alle fysiologiske årsager er udelukket, undersøger vi, om din kat er understimuleret eller overstimuleret. Psykisk stress viser sig ofte ved, at katten hypersoignerer sig for at afspænde og taber pels i lysken og ned af lårene.

Ændret adfærd vil i det hele taget være et signal om, at din kat er i ubalance, da den foretrækker faste rutiner. Hvis du derfor registerer, at din kat for eksempel sover mere end normalt eller undgår dig, bør du tage kontakt til dyrlægen for en snak om eventuelle adfærdsproblemer.

Læs også: Nytårsangst hos katte

Kommentarer

Kristina
27/03 2021 kl. 12:39
Hej.
Jeg har en hankat på 5 år.
Som ca. 1 1/2 -2 årig begyndte og slikke pelsen lidt af omkring haleroden og maven .
Jeg kunne ikke se nogle lopper,men Jeg gav den en loppekur alligevel.noget tid efter stoppede den,men det kommer og går lidt uden ovedrivelse.
I år 2020 begyndte den og slikke sig lidt mere,men også on and off.
Den fik nyt mad ca sept/okt.2020 og begyndte måske og slikke sig lidt mere?
Min kæreste flyttede i nov.2020 plus jeg prøvede og få den til,at ku lide noget af det mad jeg købte,samtidig eskalerende dens skikken på de ovenstående områder plus et bestemt sted på ryggen.
Det lykkes mig og finde noget mad den kunne lide

Bodil Nielsen
03/03 2022 kl. 19:25
Jeg har en kat på 4år som mangler pels på hendes højre forben lidt over poten hvad kan jeg gøre jeg har ikke penge til at tage hende til dyrelægen kh en bekymret katte mor

Dyrehospitalet Heden
04/03 2022 kl. 09:25
Hej Bodil
Der kan være mange forskellige årsager til at hun mangler pels på sit forben, og det er rigtigt svært at svare på hvad der er årsagen, uden at kende til flere detaljer. Er huden f.eks. rød og irriteret? Derfor er mit bedste råd til dig er at du ringer til os, eller til din egen dyrlæge. På den måde er du sikker på at få den helt rigtige hjælp og rådgivning.
Med venlig hilsen
Dyrehospitalet Heden

Yasemin
14/09 2022 kl. 16:14
Hej.
Siden igår aften har min kat slikket sig meget ved lårene, det skete ligepludselig. Han er 1 år. Halv ragdoll og halv helligbirma. Ved i hvad årsagen kan være ?
Ps der er ingen ændring i huset.
Hilsen Yasemin.

Dyrehospitalet Heden
27/09 2022 kl. 09:45
Hej Yasemin
Uden at have set din kat, er det rigtigt svært at svare på, fordi der er mange forskellige ting der kan være årsag til at han pludselig slikker sig mere end normalt. Derfor vil jeg anbefale at du ringer til os, eller til din egen dyrlæge - så kan vi bedre hjælpe dig med at vurdere problemet, og hjælpe dig med at finde frem til en løsning.
Med venlig hilsen
Dyrehospitalet Heden

Lis Raun
28/01 2023 kl. 21:31
Jeg har taget en lille hunkat til mig, som var hjemløs og skambidt over halen , jeg tog den til dyrlæge og hun blev behandlet med antibiotika. Nu er hun ca 5 år og har haft det så godt, men nu er hun begyndt at sikke sig og er helt hårløs på den nederste del af ryggen . Hun spiser og drikker , har fået loppe middel og loppehalsbånd på. Jeg kæmmer hende med lussekam hver dag, men finder ingen lopper eller ekskrimenter.
Men hun skikker videre og virker irriteret. Hvad kan min kat fejle. Der er ikke sket ændringer i huset. Hun får Wiskat i vådfodder og piller , engang imellem får hun rødt kød af kylling m.m.

Dyrehospitalet Heden
30/01 2023 kl. 09:42
Hej Lis
Der kan være mange forskellige grunde til at din kat pludselig slikker sig mere end normalt, og uden at have undersøgt katten kan det være svært at sige mere om hvad der er årsagen til problemet. Derfor vil jeg anbefale at du ringer til din dyrlæge og bestiller en konsultation - kun sådan sikrer du dig at din kat får den rette behandling.
Med venlig hilsen
Dyrehospitalet Heden

Skriv en kommentar

bubble